Wat is een trainingshalsband?

Een trainingshalsband, biedt u de mogelijkheid om uw hond een trilling te geven of een stroomcorrectie op het moment dat het nodig is.

Er wordt veel gezegd en geschreven over het opvoeden of corrigeren van honden met behulp van een trainingshalsband.

Vaak vinden mensen het een ‘martelwerktuig’ of het is hond-onvriendelijk; dat het de hond/baas relatie zou verpesten. Ook zeggen ze dat het, bij een goede opvoeding, niet nodig is om de hond te corrigeren door middel van een trainingshalsband.

Deze mensen hebben géén gelijk!
Er zijn altijd honden, die niet getraind kunnen worden met een koekje.
Bij deze honden heb je ook alle trainingsmethodes al geprobeerd en kom je als laaste uit op een trainingshalsband.

Bij goed gebruik van een trainingshalsband is deze een waardevolle aanvulling op uw opvoeding en commando’s.
Honden die getraind worden met een trainingshalsband blijven blije honden, mits de trainingshalsband op de juiste manier wordt aangeleerd.

Wat is het doel van het gebruik van een trainingshalsband?

Het doorbreken van de cirkel van gedrag waar uw hond op dat moment in zit en waar deze zelf niet uitkomt en waar ook uw stem/commando’s geen of onvoldoende effect hebben. Zodra die cirkel van gedrag is doorbroken, heeft u weer de aandacht van de hond en kunt u de hond een commando geven. Denk hierbij aan een hond die fietsers, joggers of wild achter na zit.

Hoe doorbreekt u die gedragscirkel met een trainingshalsband?

In eerste instantie door het, via de trainingshalsband, geven van een trilling. Uw hond zal altijd reageren op de trilling, omdat de hond de halsbandontvanger om de nek heeft, voelen ze de trilling altijd. Bij echte ‘doordouwers’ is het nodig om een stroomcorrectie te geven. Deze zorgt voor een schrikreactie bij de hond, die zal dan normaal gesproken naar de baas lopen met de boodschap ‘wat me nou toch overkomt, baas, ik weet het niet’. U heeft dan weer de aandacht van de hond. Overigens hebben goede trainingshalsbanden zowel trilling als een traploos instelbare stroomsterkte. Op deze manier kunt u precies de juiste sterkte instellen die geschikt is voor uw hond!

Wanneer kunt u een trainingshalsband gebruiken?

De hond dient minimaal een half jaar zoniet een jaar te zijn, want de hond dient  zijn basiscommando’s te kennen. Dit zijn onder andere de commando’s zit, blijf, af, hier etc.

Kortom: een goede trainingshalsband is een prima hulpmiddel om uw hond onder controle te krijgen én te houden. Om te kijken of een trainingshalsband geschikt is voor uw hond is belangrijk om te kijken naar het ras en het karakter van uw hond.

Een trainingshalsband is niet geschikt voor iedere hond!
Neem voor advies en begeleiding contact met ons op.