Wat is clickertraining

Om uw hond nou precies te laten weten wat er beloond wordt, gebruiken we een geluid dat door de “clicker” wordt gemaakt. De clicker is een klein plastic doosje met een metalen veertje er in, dat een heel specifiek en kort geluid maakt.

Met deze clicker kunt u heel nauwkeurig timen, en omdat het geluid altijd hetzelfde klinkt is het voor uw hond ook heel duidelijk. Na iedere klik krijgt uw hond zijn beloning; iets lekkers.

De clicker wordt alleen gebruikt voor het aanleren van nieuw gedrag/commando, zodra uw hond het nieuwe gedrag/commando beheerst wordt het klikken afgebouwd. In het begin klikt u voor alles wat maar een beetje lijkt op het gedrag dat u hebben wilt, maar al vrij snel kunt u uw eisen verzwaren en alleen die gedragingen belonen die echt ergens op lijken. Als de beloning niet meer elke keer gegeven wordt zal uw hond steeds meer zijn best gaan doen om een beloning te verdienen, en zo kunt u het gedrag gaan verfijnen tot u precies heeft wat u wilt.

Pas als het gedrag naar uw zin is gaat u een commando aan het gedrag koppelen.
Door middel van de clicker kunt u uw hond precies laten weten wat hij goed doet.
Het bijzondere van deze manier van trainen is dat ook spontaan gedrag kan worden geklikt.

Bijvoorbeeld:
Uw hond wilt niet op zijn plaats gaan liggen als u hem daar naartoe stuurt!
We leren uw hond natuurlijk eerst aan wat de clicker betekent.
Vervolgens gaan we iedere keer dat hij spontaan naar zijn plaats loopt klikken en belonen. Al snel heeft uw hond door dat vrijwillig naar zijn plaats lopen hem iets oplevert.

Doordat uw hond nu vrijwillig kiest voor het gewenste gedrag (hij wordt immers beloond en niet gedwongen) zit het commando “naar je plaats/mand” er razendsnel in.

Bij deze manier van trainen ligt de nadruk op het belonen van het gewenste gedrag!

Clickertraining is in sommige gevallen heel geschikt om commando’s/gedrag aan te leren, die op andere manieren steeds niet willen lukken.

De clickertraining is een zeer positieve manier om uw hond op te voeden, te trainen en een goede band met hem op te bouwen en is geschikt voor jong en oud.